Konstiga trattar i Thailand

Först lite förnöjelse, följt av en svår fråga. Här kommer ett par bilder av det thailändska elnätet. De är tagna av en god vän, i staden Chiang Mai. Oredan är så fantastisk att man knappt fattar att elektrikerna kan förstå sig på det när det går sönder. Men någon måste väl reparera det när det blir kortis. De kanske tittar efter var det ryker, klipper bort det som ryker och glömmer saken?

Ett thailändskt virrvarr

Ett thailändskt virrvarr

Ofattbart virrvarr. Och de här kablarna är utmärkta antenner när åskan går. De fångar upp EMP-pulserna och gör om dem till härliga stötspänningar som slår sönder elektronik. Som det ser ut här, är jag inte säker på att det räcker med en avstörd vägguttagsdosa. Det känns lite grann som självmord att ha något anslutet till detta under ett åskväder.

webb-stolpe1

Det är relativt små isolatorer för distributionsspänningen så jag gissar att den inte överstiger 6-700 volt.

webb-stolpe2

Reparatörer finns det också, som ställer upp sina trästegar mot hängkablarna och riskerar livet. Man kan ju fundera på hur de thailändska elmyndigheterna tänker. ”Äsch, det finns så många elektriker. En mer eller mindre spelar väl ingen roll?”

webb-dödsföraktande

Handskar – nej tack. Det känns så skönt när det pirrar i fingrarna. De här båda ser glada ut.

webb-glada

De kanske inte är vana vid uppmärksamhet.

Men den svåra frågan var alltså: Överallt i stolparna sitter det kravallhögtalare. Vad är de till för? Är det någon slags propagandahögtalare? Vart är de i så fall anslutna?

webb-kvällsbild

Vi avslutar med en väldigt vacker kvällsbild, med snygg glans i kablaget.

Först lite förnöjelse. Här kommer ett par bilder av det thailändska elnätet. De är tagna av en god vän i staden Chiang Mai. Oredan är så fantastisk att man knappt fattar att elektrikerna kan förstå sig på det när det går sönder. Men någon måste väl reparera det när det blir kortis.
Ofattbart virrvarr.
Det är relativt små isolatorer för distributionsspänningen så jag gissar att den inte överstiger 6-700 volt.
Reparatöre finns det också, som ställer upp sina trästegar mot hängkablarna och riskerar livet.
De här båda ser glada ut. De kanske inte är vana vid uppmärksamhet.
Men den svåra frågan var alltså: överallt i stolparna sitter det kravallhögtalare. Vad är de till för? Är det någon slags propagandahögtalare? Vart är de i så fall anslutna?
Vi avslutar med en väldigt vacker kvällsbild, med snygg glans i kablaget.

14 reaktioner på ”Konstiga trattar i Thailand

 1. Kan meddela att det ser mer eller mindre exakt likadant ut i Filippinerna, efter tre veckor semester där nyligen. Både i tätortsmiljö, och i lite mindre byar (dock med lägre densitet i trasslet där). Kan undersöka om jag fick någon bild på spektaklet, om du vill ha nåt att jämföra med.

  Gilla

 2. Och det är samma röra i Puerto Rico, Vietnam och Indien. Man kan undra vad det är för fel på oss svenskar.

  Inga förslag på vad högtalarna är till för?

  Gilla

 3. Tänkte precis nämna att det är likadant i Indien, men det var ju redan gjort. Smala vattenledningsrör ligger i buntar överallt också.

  Ingen aning om högtalarna dock..

  Gilla

 4. Det är lika illa i Ethiopien också. Där använder televerket fältapan som test telefon när dom testar sina telekopplingar.

  Jag tror att högtalarna användes för nyhetsuppläsning. Det finns många analfabeter i Thailand och för tio år sedan var det inte självklart att man hade en TV eller radio hemma, då lästes dagens nyheter upp klockan åtta eller nio på morgonen.

  I mindre byar är det fortfarande så att borgmästaren läser upp nyheterna på morgonen i en gemensam större ljudanläggning, som även används som en gigantisk väckarklocka. Man väcks av thailändsk smörmusik klockan sex vare sig man vill gå upp eller inte.

  Gilla

 5. Min vän svarade själv på frågan om högtalarna.

  Högtalarna används i nödsituationer för att informera befolkningen om vad som sker och vad som skall göras. sådana system finns det i nästan hela sydöstra Asien.
  I Hanoi t ex kommer det på morgonen partipropaganda.

  Som vår hesa Fredrik alltså.

  Gilla

 6. Ytterligare en förklaring från en thai-van:

  Det handlar om högtalare som vanligen sätts upp i mindre samhällen/byar. De används för att ”Poo Yai Bahn” ungefär ”Village Headman” ska kunna utannonsera olika saker som berör invånarna. Tex kan det handla om att man anordnar någon gemensam aktivitet i byn, eller information om byns budget eller liknande.

  Gilla

 7. Apropå den vackra kvällsbilden med glans i kablarna. Jag minns hur jag under min bardoms bilsemestrar fascinerades av de då vanligt förekommande telefonledningarna utmed landsvägarna. De hade två separata blanktrådsledningar per abonnent, vilka ”roterade” från stolpe till stolpe för att minska överhörningen. Jag satt på knä i baksätet och blickade genom bakrutan upp mot de förunderliga ledningarna som swichade förbi och försvann i fjärran. På den tiden var det ju ofarligt att åka utan bilbälte, om man satt i baksätets imaginära trygghetskokong. Det var dock pedantisk ordning i stolparna, inte det kaotiska virrvarr som visas i bilderna i artikeln.

  Gilla

 8. GUD vad irriterad jag blir. Jag skrev en massa text och så klickade jag på skicka kommentar och så va SPAM-kontrollern fel och när jag sen klickar på tillbaka så är allt jag skrev borta. Varför är inte denna siten ihop kopplad med övriga IDG:s kommentarsfunktioner för de som är medlemmar på siten? Om de nu ska hållas isär så bör ju den som kodat kommentarsfunktionen ha lagt till en tillbaka knapp som formulärspostar om den data som användaren precis skrev. Det är basic stuff. Väldigt dåligt byggt!

  Jag orkar inte skriva om allt igen men kortfattat ville jag bara säga:

  I Filippinerna har de elkablarna i luften pga de extrema floderna som är varje år. Det är vanligt med el-tjuvar i Filippinerna och de flesta som dör av elnätet är just tjuvar. Fattiga människor som själ istället för att betala. Jag tror inte en kopia av de Svenska systemet skulle fungera där. Vattenfyllda rum där vi har el-rum skulle nog inte va så bra för folken i närheten av el-rummet 🙂

  Gilla

 9. Likadant såg det ut i Wuxi, Kina för ett antal år sedan. Inte i ”fina” staden utan i den fattiga, gamla delen. Kopparledning, naken, i lagom beröringshöjd för barn och kissande hundar. Inte för det fanns många hundar där, eller småfåglar heller. De äter allt som rör sig.

  Gilla

 10. Då har de det ännu sämre än stackarna hade det som levde under Sovjets välde. Där åts inga hundar eller fåglar, har jag från tillförlitlig källa Även om det var hungersnöd då och då.

  Gilla

 11. Och av och an så ränner små söta ekorrar utmed kablarna. Det ser mycket lustigt och trevligt ut.
  Det är jo definitivt något annat än bara fåglarna som sitter på kablarna.
  Man undrar bara ibland, om de skulle bita av kablarna, men det gör de faktiskt inte.
  Stegen montörerna använder är av bambus , det betyder att de är lätta att bära omkring och ställa upp. Hållbarheten på Bambus är helt fantastiskt.
  Man bygger jo även byggställningar av detta dugliga material. Skall nästa gång jag är där, ta lite bilder på nybyggen under uppförandet.

  Gilla

 12. Helt otrolig röra där Jörgen. Man blir ju lite rädd. Jag skulle inte vilja bo i närheten av de kablarna. Tänk om de rasar i skallen på en och man blir genomstekt bara för någon elektriker var för lat för att ordna upp röran. Jag är lite konfunderad som dig. Förstår inte hur de kan se ut så där. De kostar ju MER att underhålla en röra än något som är ordning o reda.

  Gilla

 13. Ping: Mysiga elinstallationer – Teknikaliteter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s