Utför kunskapsstupet

Det är åter den där tiden på året då tramsmässorna florerar och eldarna tänds under New Age-grytorna. Aurafotograferna vässar sina högspänningsaggregat, skuggedamerna myllrar fram ur skogarna och trollar fram döda själar per telefon bara du betalar och de magiska stenarna står som spön i backen.

Återigen är det högmässa för livet på andra sidan, seanser, kanalisering, healing, aurafotografering och heliga stenar på Harmoni-expo i Solnahallen. Ett avskyvärt utnyttjande av svagsinta människor.

Färgglada annonser om medier som kan tala med döda, se din framtid, hitta din bortsprungna hund, stoppa dina klockor, starta dina klockor, tyda drömmar och hitta obalanser i kroppen per telefon finns i snart sagt varenda damtidning, oavsett typ. Varför? Jag vägrar tro att kvinnor i gemen skulle vara mera korkade eller lättledda än män. Spå-annonserna publiceras just där de publiceras för att det lönar sig. Tartot-tanterna drar in pengar på människors svagsinne. Publiceringen är inte ett resultat av förakt för den kvinnliga delen av befolkningen, utan ett utslag av ekonomisk planering. Eller båda.

Tror du allvarligt på att huden kan förses med näring utifrån genom att gnidas in med en olja? Tror du ärligt att aprikoskärnor, nyponros och jojoba tillför huden något, eller tillför det bara L’Oreals bankkonto en massa pengar från lättlurade människor?

Eller tror du allvarligt att håret kan tillföras näring och vitaminer genom att du gnider in det med någon sorts conditioner eller schampo? Håret är död vävnad, utstött ur en hårcell. It is an ex parrot, it is no more, has ceased to be. Bereft of life, it rests in peace. Schampobranschen måste vara en av de värsta lurendrejeriverksamheterna som existerar. De stoppar sina produkter fulla med snart sagt varenda växt eller frukt som finns och påstår att det är en gammal huskur som föryngrar huden, får håret att glänsa, rynkorna att försvinna och gör att du mår bättre. Och ändå innehåller alla schampon bara natriumlaurylsulfat som löser upp hudfettet i vatten så att du kan skölja bort det.

Horoskop är något som vägrar försvinna ur samhället oavsett hur modernt detta synes vara. Önskan att se in i framtiden tycks vara starkare än tron på reell kunskap. Horoskopen finns bara i slaskpressen av en anledning: för att läsarna vill ha dem. Internet har bara gett det hela en skjuts framåt.

Nu får allt detta sitt utlopp i ytterligare en tveksam tidskrift, nämligen ”På andra sidan”. För bara nitton kronor kan du få ta del av Maria Montazamis spöken under sängen, och läsa om hur kändisar talar med andar och spöken. Det verkar inte finnas något som är så lågt att inte en falnande kändis kan sänka sig till det.

Märkliga apparater

Förr i världen, när elektriciteten var ny, kom det många tveksamma elapparater. En av dem var högfrekvensapparaten.

Den består av ett högspänningsaggregat som levererar spänning till ett handtag i vilket man stoppar in glasrör av olika form, fyllda med någon ädelgas. När man kopplar på högspänningen slår det mystiska gnistor i röret och när man enligt anvisningarna stryker med glasröret över det onda stället på kroppen, så helbrägdagörs det på något märkligt vis. Det fungerar naturligtvis inte och det sade jag till utställaren på det museum där jag såg apparaten. Han blev så arg. Har var fullt och fast övertygad om högfrekvensapparatens goda gärningar, så jag var tvungen att gå därifrån.

Man skulle tro att detta ändrats med en stigande utbildningsnivå i befolkningen, men så är det inte.

Polariserat ljus är bra för dig. Förmodligen. Det hävdar åtminstone det schweiziska företaget Zepter, som både försörjer sig på att sälja köksprodukter som kastruller och stekpannor, men även tveksamma hälsofrämjande produkter som bioptroner.

Bioptronen består av en halogenlampa och framför denna ett polariserande filter och ett gulfilter. Polariserat ljus är såå bra för… Zepters bankkonto, sannolikt.

Die Judenfrage

Judar känner sig otrygga i Malmö, skriver Metro 24 oktober 2013. Judehatet är på väg upp igen i malmötrakten. Vi skriver 2013, inte 1930. Helt vanliga människor väser elakheter till personer med davidsstjärna, medan ungdomarna inte aktar för rov att skrika judefientliga slagord öppet på gator och torg.

Vad är detta? Det är ju medeltid. Svenskarna var en gång världens mest demokratiska och upplysta folk, men det tycks vara på väg bort. En mustaschprydd typ re-lanserade judehatet på 1930-talet och Europa tycks inte kunna bli fritt från det. Det kan bara skyllas på en enda institution: den svenska skolan.

Skolan, återigen denna skola

Att människor hellre förlitar sig på healers, skuggedamer, bioptroner och horoskop än hård, reell kunskap är bara ett bevis på att den svenska skolan för länge sedan gått nedanom och hem. Den sprider inte längre ett förklaringens ljus över barn och ungdom. Vad sprider den? Facebook? Man kunde åtminstone hoppats att historieundervisningen skulle ha lärt ut det fruktansvärda med nazism, judehat, koncentrationsläger, Stalins utrensningar, GULAG, kulakmord och kolchoser, men det tycks råda samma dimma där.

Så djupt som att sjunka till det amerikanska skolsystemets begynnande acceptans av kreationismen, där darwinismens utvecklingslära bara betraktas som ”en teori” har vi inte fallit, men kunskapsföraktet är stort även hos oss.

Jag tar åt mig en del av äran för att debatten i media på det senare blivit allt hetare kring skolan, så många år som jag skrivit kring detta. Även om det kommer få påtagliga åtgärder. En var moderaternas idé om ”förstalärare”, alltså att man skulle premiera duktiga lärare genom att ge dem högre lön. Premier för kunskaper! Tjoho. Men många kommuner har inte tagit till sig av detta alls och andra kommuner har bara tidbegränsat stöd för kunskapsstinna lärare. Om ett år behövs kunskaperna säkert inte. Då har skolpratet blåst över och lärarna kan fortsätta sitta i rökrummet medan eleverna slåss på skolgården.

Vad ska man med kunskap till, när det finns elöverkänsliga horoskopläsare. De behöver ingen kunskap. Släng åt dem en magisk sten så blir de lugna.

Läs mer

http://blogg.idg.se/realistklubben/2011/10/20/svagsintheten-breder-ut-sig/
http://blogg.idg.se/realistklubben/2011/12/13/svagsintheten-breder-ut-sig-del-2/
http://blogg.idg.se/realistklubben/2013/09/30/simpsons-ar-nyttiga/

4 reaktioner på ”Utför kunskapsstupet

  1. Pingback: Halsen snörper ihop sig, | Realistklubben

  2. Pingback: Har flummet minskat? | Realistklubben

  3. Pingback: SPAMM – Svenska påtryckargruppen för att mota media | Realistklubben

  4. Pingback: Halsen snörper ihop sig, – Teknikaliteter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s