Våren är flummandets tid

Nu är det snart vår igen och bildningsförbundens kataloger börjar dimpa ned i brevlådan. Med tanke på hur det är ställt med den svenska skolan är det intressant läsning.


Medborgarskolan spänner över ett stort område. Redan på första sidan annonseras ett föredrag med Mattias Klum, som berättar om naturvetenskap. Det bådar gott, men lite längre fram finner vi en kurs i telekinesi, alltså förmågan att flytta saker med tankens hjälp. Det kan tänkas vara ett skämt, men ett dyrbart skämt i så fall, 2170 kronor. Föreläsaren heter passande nog Geller i efternamn. Nästa skämt är kursen ”Slagruta för nybörjare” (700 kr) där deltagarna får ”känna de osynliga energifält som finns omkring oss” currylinjer, mm. Slagrutan kan köpas på plats.

Under många år har jag också observerat bildningsförbundens något rosenröda syn på Kina, som ett mystikens österland med ett märkligt skriftspråk. Lite av ett romatiskt skimmer à la Madame Butterfly. Man bortser helt ifrån att Kina är värsta sortens diktaturland där oliktänkare spärras in varefter staten säljer deras inre organ. Det finns liksom inga kurser med titlar som ”Tortyr i Kina” eller ”Självbrännare i Tibet”.

 


ABF har dock en kurs i Falun Gong och man kan ju bara hoppas att den tar upp väsentligheterna i ämnet, alltså inte bara själva läran utan också utövarnas hårda öde. I övrigt är ABF välförsett med kurser om till exempel antirasism och liknande, som samhället faktiskt behöver. Men så kommer vi till kurserna i drömtydning (740 kr) och då gnager tvivlet i oss igen. Studiecirkeln om UFO är som tur är gratis och kan ju vara intressant, beroende på vinkling.

 


Studiefrämjandet har också en massa nyttigt av alla de slag, men kan inte heller hålla sig ifrån flummandet. I Drömseminariet för 750 kronor ”arbetar vi aktivt med våra drömmar och fördjupar därmed förståelsen av drömbudskapen. Vi använder oss av tekniker som återinträde i drömmen, kommunikation med drömfigurerna/symbolerna, vi målar drömmen, skriver om/ändrar drömmen om vi önskar ett annat slut på den, förstärker positiva drömbilder etc.” Alla större härskare och viktiga personer under forntiden hade drömtydare och präster. Men det hjälper inte. Drömmar är ändå bara förvirrande aktiviteter som hjärnan hittar på, på natten när den inte har annat för sig. Drömmar har inget budskap.

I föreläsningen ”Tankens kraft” påstås det att det ”handlar om kvantfysik, energier, synkronicitet, tankens skapande kraft”… Kanske kan man, som texten antyder, bli vad man tänker, men det har inget med kvantfysik att göra. Och tyvärr tycks kursen ”Läs & res: Kina – mer om Shanghai, Beijing och Xi’an” (430 kr) åtminstone enligt säljtexten inte ta upp något om de verkliga politiska förhållanden som kineserna lever under utan mera inrikta sig på det ytliga, blanka, mytiska, turistiga.

 


Folkuniversitetet ska ha beröm för att de åtminstone har en föreläsning i cybersäkerhet som nog var och varannan borde gå på. Tyvärr är det bara ett enda föreläsningstillfälle, när en månadslång kurs vore att föredra. Men så försjunker vi i pratet om mindfulness och sjuttifemton olika sorters yoga som ska vara bra för allt möjligt  Till sist hamnar vi ändå i pseudo-träsket med kurser om drömtydning och drömanalys (1200 kr) och Feng Shui (975 kr).

Medborgarskolan hamnar alltså i botten vad gäller flumpoäng. Man kan fundera på varför studieförbunden satsar på pseudovetenskap. Samtidigt nås vi genom radionyheterna av nyheten att svenska kommuner satsar allt mindre på bidrag till samma förbund, så de kanske måste dra in pengarna på annat håll. Kanske går snacket i styrelserummen så här:

– Inte kan vi väl ha en kurs i sånt? Det är ju bara flum.
– Har du en aning om hur många flummare som finns därute? Varför inte dra in ett par spänn på New Age?

Positivt är dock att man inte hos någon hos de ovan nämnda får några foliehattsbetonade svar när man söker på ordet ”strålning”.

3 reaktioner på ”Våren är flummandets tid

  1. Pingback: Halsen snörper ihop sig, | Realistklubben

  2. Pingback: Har flummet minskat? | Realistklubben

  3. Pingback: Halsen snörper ihop sig, – Teknikaliteter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s