Mobilt nytänkande – drömluren kräver kvantsprång

Varför händer aldrig något nytt på mobiltelefonfronten?

I realiteten har det inte hänt så särskilt mycket med mobiltelefonerna på många år. Den ena telefonen är den andra lik, modell efter modell. Alla tillverkare bara sprutar ut nya modeller, som inte skiljer sig så mycket att det egentligen märks. Åja, lite ny design utanpå, några nya ikoner inuti, en är rund och en annan är kantig. Och batteritiden blir allt sämre. Så fort Apple bara viskar lite försiktigt om en ny modell, rörs himmel och jord och hela webben upp till storm, för inget alls. När Samsung visar en ny modell gråter halva världen, medan andra halvan hatar, klagar på de runda hörnen eller den plastiga looken eller de kantiga hörnen, eller… Och alla tekniksajter publierar så webblåsarna glöder. Och ändå är allt detta en pseudoutveckling, ett välfärdsproblem, utan att några egentliga framsteg görs.

Appar som gör att jag kan dela min hjärtrytm och sånt #¤%& med andra är totalt ointressanta i praktiken. Nördarna kommer att gilla det de tre första dagarna och sen… Blä.

Det behövs lite nytänkande. Det behövs några kvantsprång. Låt mig får erbjuda några kvantsprång.

 

Display som syns


Se den glada flickan försöka titta på film utomhus i solen och se absolut ingenting.

Det kan verka grundläggande, men varför ska man inte kunna använda en modern mobiltelefon på 99,99% av jordens yta, dvs utomhus i solsken? Det handlar inte om att använda ännu mera batterikraft för att vräka på mera ljus bakifrån. Lysdioder kan ändå aldrig vinna mot solen. Jag skulle vilja se en telefon vars skärm kunde synas i fullt solljus, till exempel med Qualcomms Mirasol-display som baseras på reflektion och inte bakbelysning. Ju starkare solen lyser, desto bättre syns displayen.


Bilden är inte överdriven. Antireflexbehandling ger detta resultat.

Antireflexbehandlat frontglas skulle vara standard, Inte sån där matt, frostad plastbeläggning, det är inte antireflex. Det är dumheter som bara smetar ut reflexen. Antireflexbeläggning är en beläggning av flera tunna skikt som medelst negativ interferens släcker ut alla reflexer i frontglaset. Ljuset som inte reflekteras, går istället tvärs igenom. Dels slipper man reflexer, dels blir återskenet från displayen starkare. Detta är så enkelt och används på glasögon och kameralinser, men mobiltillverkarna ignorerar det helt. Dessutom kan man förse det antireflexbehandlade glaset med oleofobisk beläggning som stöter bort fett, dvs minskar märkena efter kladdiga fingrar.


Måste det vara så här?

 

Yttre batteripack

Batteriet ska räcka två veckor.

Dessutom ska batteriet vara snabbt avtagbart och kunna ersättas med en annan batteripack. Under bytet ska en intern kondensator hålla telefonen igång, cirka fem sekunder är tillräckligt. Till min urgamla usch-värdelösa stenålders-Nokia med alfanumerisk transflektiv skärm kunde man köpa till en större batteripack som utökade batteritiden till en dryg vecka. Den snäpptes på bakpå och blev en del av telefonen. Inget löst som hängde i en sladd. Visst blev telefonen lite tyngre, ett helt hekto, men jag orkar bära det. Nokia har en modern motsvarande, kallad N8, men tycks ha slutat tillverka den. I den mån Nokia tillverkar något alls numera? Den såg ändå för anskrämlig ut och fungerade genom att ladda telefonen, inte som ett direkt utbytesbatteri.

Att telefonen blir allt tunnare; 5 mm – 4 mm – 3 mm är bara ett självändamål.

Jag vill inte ha en extern laddenhet som laddar de inbyggda batterierna med ladd-fart och hänger på en lös sladd, jag vill ha full kraft på en sekund. Klicka in, snäpp fast. Som man gjort med komradio i årtionden.

Batteripackarna laddas givetvis med USB, som branschöverenskommelsen föreskriver.

Fundering: Varför ska GPS-mottagare och Wifi-anslutning behöva dra så mycket ström? De mer än halverar batteritiden. Det är något grundläggande fel, som måste åtgärdas.

 

Extern antenn

Telefonen ska ha utdragbar, extern antenn som kan öka räckvidden tio gånger eller datakapaciteten tio gånger eller en kombination därav. Den normala inbyggda antennen har så usel verkningsgrad att den mesta energin inte kommer fram till basstationen. Det är emellertid en modesak. Det är coolt med en rundad, glansig telefon utan utstickande delar, puderdosedesign. Det borde istället vara coolt med högre verkningsgrad som sparar batterier.

Om antennen nu är så avskräckande, rikta den nedåt, som på Sectras Tiger-telefon. Då kommer den undan från huvudet och får bättre verkningsgrad och blir mera rundstrålande.

 

Starksaker

Titta på den här TETRA-radion. Det är tuffa grejor som har antenn för svåra räckviddsförhållanden. Den röda knappen ovanpå är standard i TETRA-världen. Det är en nödsignal, som får anropet att gå före alla andra anrop i TETRA-systemet. Varför finns inte det på mobiler? Ett överfallslarm på en direktknapp?

Sepuras handapparater går kanske inte att köra över med bil, men i övrigt bör de tåla det mesta. De moderna mobiltelefonerna är ett fjösigt elände, där frontglaset tycks spricka bara man knackar på det. Ge inte folk så sköra saker, eftersom de bara lånar ut dem till ungarna, som kastar dem i backen. Bygg ordentliga apparter för verkliga situationer.

Gummihölje ska vara standard.

 

Kryptering som standard

Naturligtvis ska telefonen ha röstkryptering inbyggd som standard. En mobiltelefon kan alltid tvingas till GSM-läge och i GSM-läge kan basstationen tvinga bort krypteringen. En spoofad basstation kan nyttja detta till att avlyssna samtal. Telefonen bör visa att krypteringen är avstängd, men vem vet om den faktiskt gör det och vem vet om användaren faktiskt begriper vad detta innebär. Eller bryr sig om det.


Sectra Tiger, alltid krypterad

Lösenordet till den inbyggda krypteringen ska vara så komplext att det inte ska gå att skriva ned på en bit papper, eller skicka som SMS. Man måste träffa den man vill prata hemligt med och överföra lösenordet fysiskt, telefon mot telefon, kanske med NFC. Bara på det sättet kan nyckelhanteringen bli säker.

 

Alternativ kommunikation

Telefonen ska kunna kommunicera med andra telefoner utan tillhjälp av basstation och operatör, genom att bygga ett eget meshnät där flera telefoner samverkar. Det skulle kunna vara livsavgörande i en nödsituation när man inte har kontakt med en basstation (i en öken, ute på sjön, på fjället). Och om bara en av telefonerna i meshnätet har kontakt med en basstation ska alla kunna dela på Internet via den telefonen. Eller, varför ska en familj som exempelvis ligger på bandstranden behöva ansluta till en basstation bara för att dela fåniga meddelanden med varandra eller prata om lunchen?

Ett linköpingsföretag har gjort sådan programvara, men den tycks inte ha fått spridning.

Eftersom radiokretsarna inuti är helt universella, och apparaten enligt min önskan har yttre antenn, finns det inget som hindrar att den skulle kunna användas på andra frekvenser, bara användaren kan uppvisa licens, såsom amatörradiobanden, båtradion (156–174 MHz), TETRA-banden, PMR (446 MHz), jaktradio, PR-radio (27 MHz), flygbandet (118-137 MHz) osv. Motorola och flera andra gör redan smartmobil-liknande TETRA-apparater. Det är bara en programvarusak i apparaten.

De enda alternativa frekvensband en mobiltelefon brukar ha är FM-bandet (88-108 MHz).

 

Periferienheter för att göra den användbar på riktigt

Det är bara att inse att en mobiltelefon inte lämpar sig för kontorsarbete. Det beror inte på att processorn är för svag eller grafiken för långsam. Det beror på att den är för liten och att ett tangentbord som visas på skärmen bara är en usel nödlösning. Telefonen ska ha uttag för yttre bildskärm och yttre tangentbord. Helt vanlig VGA-grafik och PC-tangentbord. Tonvikten ska här ligga på ordet vanlig. Microsoft har börjat sälja ett Universal Mobile Keyboard, som klarar tre samtidigt anslutna enheter och byter ut Windows-knappen mot två dedikerade för Android samt IOS. Men jag vill inte ha ett sånt. Man ska inte behöva köpa ny specialhårdvara för att kunna ansluta till telefonen. Hela världen är full av miljontals helt vanliga PC-tangentbord. Musen kan dock få vara bluetooth. Då kan telefonen användas som arbetsstation i en pressad situation, den kan användas till att skriva artiklar på och andra kontorssysslor. När man är klar tar man sin arbetsstation med sig i fickan. Det är datasäkerhet.

Canonical höll på med sånt och kallade det för Ubuntu Edge, men det blev tydligen inget: https://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

För ännu ej datoriserade delar av världen, som förväntas datoriseras till stor del med smarta telefoner, kunde en sådan fickskrivbordsdatortelefon vara väldigt intressant.

Den ska ha programvara som tolkar de vanligaste filformaten. Ordbehandlaren ska klara doc- och docx-filer, för de är trots allt de vanligaste filformaten, tycka vad man vill om opendoc och andra öppna format.

Det ska finnas uttag för ledningsbundet Ethernet för de situationer då man inte har trådlöst. En lämplig app som hugade kan skapa för telefonen är Snort eller liknande snokarprogram, så telefonen kan användas som felsökare. För Wifi-felsökning fungerar WiFi Analyzer eller motsvarande väldigt bra.

 

Plats för flera SIM-kort

En del tillverkare har telefoner som kan ta flera SIM-kort. Det är mycket trevligt när man är utomlands och vill köpa ett lokalt SIM-kort för att ringa till nationell taxa, men ändå kunna ta emot samtal från hemlandet, eller vill kunna ringa ungarna billigt, som har samma operatör som kompisarna, för att i sin tur kunna ringa billigt. Tyvärr verkar det finnas spärrar mot att importera sådana telefoner i Sverige.

 

Arbetstelefon och sekretess

För att eliminera problemet med att tvingas ha en privat mobil och en arbetstelefon ska telefonen köras med hypervisor och två operativsystem ovanpå. De båda systemen ska inte kunna kommunicera med varandra, och ska nyttja var sitt SIM-kort och var sitt SD-kort. Endast på så sätt kan man helt hålla isär arbetsgivarens och den privata informationen.

Jag var en gång på en VMworld-mässa och fick se en sådan virtualiserad telefon, men det har varit väldigt tyst om det. VMware kallade det för Dual Persona och uppenbarligen finns det i USA: http://arstechnica.com/information-technology/2013/05/vmwares-dual-persona-smartphones-phones-finally-available-to-purchase/

Det är alldeles för vanligt att affärsmän, militärer och UD-tjänstemän glömmer sina telefoner med statshemligheter, i taxibilar och på restauranger. Antag att man är så dum att man skaffar ett bluetoothutrustat armbandsur, en smartklocka. Den enda anledningen jag ser att para ihop telefonen med klockan är stöldskyddet, som bör fungera så att om telefonen kommer längre än 3 meter från armbandsuret ska den låsa sig och vägra öppnas annat än om den kommer inom räckvidden igen. Dessutom ska smart-armbandsuret föra oljud och varna.

Betydligt bättre metoder för att hindra appar och operativsystem att läcka information till leverantören behövs. Standardläget ska vara ”inget läck” och om appen protesterar, får man välja att antingen avsluta appen eller ta sig en grundlig funderare på om den appen verkligen behöver önskad åtkomst.

 

Hemelektronik, ljud, hifi

En möjlighet att spela in flera ljudspår än två, för konsertbruk. Minneskorten räcker ju, utan tvivel.

Via appar ska man kunna emulera all världens fjärrkontroller, för att råda bot på fjärrkontrollröran hemma. Lysdioden i telefonen ska vara så stark att den klarar att reflekteras i taket och ändå aktivera TVn, DVD-spelaren etc. Inget fjös. DLNA-protokoll är ett uppenbart krav.

3,5 mm japanpropp är skräp, för hörlurssladden går alltid av i böjskyddet och sedan blir kontakten glapp. Det är egentligen hörlurstillverkaren som vill göra enklast möjliga konstruktion, som går sönder fortast möjligt. Varför är hörlurarna så usla? Se annat inlägg: http://blogg.idg.se/realistklubben/2013/11/08/du-skona-nya-kassako/

 

Kvalitetsfaktorer

Telefonen ska ha programvara som loggar signalstyrka, datakapacitet, basstations-ID och plats, så man kan verifiera mobiloperatörens täckningskarta efteråt: http://techworld.idg.se/2.2524/1.502172/det-behovs-ett-objektivt-matverktyg-for-mobiltackning

Varför kan inte en telefon visa signalstyrkan för samtliga operatörer, så man kan jämföra på olika platser? Den kan ju ta emot och mäta på alla basstationer, även om den inte kan kommunicera.

Lite nytänkande, tack.

13 reaktioner på ”Mobilt nytänkande – drömluren kräver kvantsprång

 1. Tack för en bra blogg post.

  En liten funderare.

  Internet of Things verkar något hejdlöst onödigt. Likt datorföretagens övertagande av mobiltelefonerna antar jag samma strategi. Efter en datorisering av allehanda produkter ska vi då ha brödrostar märke valfritt stort datorföretag. Jag tror inte vi har råd med denna brain drain. Fram med bättre visioner.

  Gilla

  • Internet of Things kan nog vara nyttigt till vissa saker, till exempel på en industri, för att samla in mätdata, eller i en butik, för samma sak. Men man ska akta sig för att nätverksansluta saker bara för att det är trendigt och coolt. Jag kan tänka mig en hel massa saker som inte alls måste nätverksanslutas och en hel massa saker som är anslutna idag som borde av-anslutas. Väckarklocka, brödrost, kylskåp mm, varför? TVn och stereon är också tveksamma. Om man kunde orbna så att data bara kunde flyta in och inte ut, kunde jag acceptera det, men som det ser ut just nu, går inte det.

   Gilla

 2. Intressant läsning…

  Det enskilt största problemet för ”innovation” av nya mobila enheter är öppenhet. På pappret rätt enkelt men tydligen politiskt omöjligt. Det finns idag ingen enhet på massmarkanden som kör ett öppet operativ. (och nej android är inte öppet)

  Raspberry Pi (mfl) skulle förmodligen aldrig funnits om mobila enheter varit tillräckligt öppna för att labba med…

  Gilla

  • Jag vet inte om jag bryr mig så mycket om öppenhet. Jag vill hellre ha en kommersiell telefon som inte är så handikappad som dagens skräp. Varför bryr sig ingen om att hitta på något nytt? För att det inte behövs. Dagens facebook-lallare är inte fantasifulla nog för att kräva något nytänkande. Det spelar ingen roll hur utvecklingsorganisationen är sammansatt om inte behovet ens viskas om ute bland de breda massorna. Det kräver en stor organisation för att tillämpa mina idéer, nya displayer, bättre batterier, meshnät, det är inget man gör i en handvändning. Ingen kommer att vända handen heller, så länge ingen känner behovet.

   Eller hade du någon annan avsikt med ”öppenhet”? Jag kanske inte förstod?

   Gilla

 3. Nya typer av skärmar kräver säkert rätt stor organisation att få fram, men många andra saker som du nämner, så som virtualisering, kryptering etc skulle säkert finnas om tillverkarna tillät någon att göra det. Virtuella maskiner är ju tämligen vanligt på PC sidan men finns inte alls på mobil sidan tack vare ”låsta” OS och enheter.

  Canonical behöver inte tillverka en speciell PC för Ubunto, men det är helt stopp när det gäller ”mobila” PC.

  Och nån miljon sålda raspberry pi visar att behovet finns. Google/Samsung/Apple/Operatörer mfl känner onekligen till detta, men har (som de ser det) inget eller väldigt lite att vinna på en sådan utveckling.

  Fundera tex över SIM-kort som koncept, varför behövs ett simkort alls? Går säkert väldigt bra att bygga telefoner utan både SIM-kort och telefonnummer. Utan stora organisationer hade du säkert sluppit både SIM kort och telefonnummer vid det här laget…

  Gilla

  • Om du vill ha ett elektroniskt konto hos operatören istället för SIM-kort måste hela GSM-nätets grundvalar byggas om. Jag tycker om tanken att ha mitt konto och därmed mina rättigheter, skyldigheter och kontakter i ett fysiskt kort jag kan ta med mig när jag byter telefon, eller lånar ut den till någon.

   Hade man ett elektroniskt konto med rättigheterna hos en operatör skulle de kunna hackas, eller bli fel, eller kontakterna missbrukas.

   Gilla

 4. Tänkte på det du skrev koppla mot skärm tgb., mus och skärm varför inte trådlöst typ WIDI.
  Behöver inga kontakter! Telefonen är ju en dator idag varför inte använda den.

  Gilla

 5. Om jag nu ska vara lite elak så ”Dagens facebook-lallare är inte fantasifulla nog för att kräva något nytänkande.” –> Dagens it -journalister är inte fantasifulla nog för att kräva något nytänkande…

  Den enda anledningen till att SIM kortet finns kvar beror på att operatörerna vill ha det så. Tekniken för virtuella SIM kort finns redan i många M2M apparater.

  Utan SIM kort skulle du enkelt kunna byta operatör via en knapptryckning på pricerunner. Det skulle säkert också finnas appar som dynamisk byter operatör beroende på GPS position och din profil.

  Gilla

  • ”Utan SIM kort skulle du enkelt kunna byta operatör via en knapptryckning på pricerunner” Det där låter lockande. Jag ska be att få ändra min inställning. Bortsett från att mobilnäten inte är uppbyggda på det sättet idag. Det kanske kan inträffa med 5G men det kommer att ta lång tid innan 5G har spritts över världen. Vad händer då när man kommer till Långtbortistan där det bara finns GSM?

   ”tgb, mus och skärm varför inte trådlöst typ WIDI.” Nej för att jag ville sätta fingret på punkten vanliga enheter. Jag vill inte köpa en ny skärm till och ett nytt tangentbord för att kunna använda till mobilen. Har vi inte nog med bildskärmar redan?

   Om öppenhet: Det skulle alltså finnas en standard, ett API där alla kunde bidra till mobilens programvara? Tidskritiska rutiner som radiokommunikationsrutinen mot mobilbasen tror jag inte man ska överlåta på tredje part.

   Gilla

 6. SIM-kort: Jag har mobila M2M enheter på mitt skrivbord som inte har fysiska simkort. Dessa kör GSM/GPRS och ska levereras till Kazakstan, som ligger rätt nära Långtbortistan..:)

  Så jag vet inte varför man skulle behöva 5G för att slippa simkort.

  Nu har ju operatörerna tutat i hela världen att du måste ha ett simkort, så det lär nog förbli så.

  Öppenhet: Med den logiken så antar jag att du inte heller vågar logga in på en tjänst med någon ”öppen” läsare, så som Firefox, Chrome mfl utan håller dig till IE eller Opera. Man kan tycka vad man vill om öppen källkod, men när det gäller telefoner är jag helt säker på att öppnare enheter hade gjort att vi sett mer innovation. Om det sedan gäller ”Tidskritiska rutiner som radiokommunikationsrutinen” eller webbläsare spelar (som jag ser det) ingen roll.

  Gilla

 7. Bra artikel. Håller med om det mesta som skrevs.
  Jag har för mig (men är inte säker) på att det där med mobil-till-mobil-kommunikation utan att gå via basstationen kanske blir en del inom 5G.
  Appar för diverse fjärrkontroller till TV, hembioförstärkare, BD-spelare m m finns det redan. Både sådana som använder IR och sådana som använder WiFi. Själv har jag ersatt fyra av mina fem kontroller med appar.

  Gilla

 8. Hej !

  Jag har varit inne på MSI:s hemsida och sett att de har något de kallar för Turbo M.2 vilket de säger är efterföljaren till M.2. eftersom jag inte tidigare har läst något om detta så besökte jag standardiserings organisationen SATA-IO.org för att läsa mer. Men här hittar jag ingen information de har däremot en länk till standardiserings organisationen PCI-Express varför jag besöker denna sida. Men inte heller här hittar jag någon information om Turbo M.2. Nu undrar jag om det finns någon/ra som vet hur man hittar denna information på ovanstående sidor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s