Netflix och Spotifys seger snart total

När tar de strömmande tjänsterna över efter kadavren SVT och SR?

SVT har ännu tre fördelar över Netflix, fördelar som de dock arbetar på att eliminera: Nyheterna, Melodifestivalen och Kalle Anka på julafton.

Netflix har visserligen ganska mycket sopor i sitt sortiment, men de har väldigt mycket högklassigt material också, som Downton Abbey, Marco Polo och The Crown, som den kvalitetsmedvetna världen bara älskar.

Årets melodifestival (2017) var ett värre bojsänke än tidigare år, med svagsinta programledare som bladdrade på efter ett manus framställt av en sinnessvag redaktion. Inte ens när Petra Mede bad om ursäkt för det usla manuset år 2015 lärde sig SVT. Melodifestivalen är snart ett avslutat kapitel för SVT på grund av fjantandet.

tusen-stralkastare
Det ska medges att tusen viftande strålkastare inte gör sig så bra på en stillbild

Det hjälper inte att man har tusen vansinnigt viftande strålkastare och kameror som far fram som om de styrdes av berusade helikopterpiloter. Usla, skramlande pojkband utan sångröst är och förblir usla skramlande pojkband utan sångröst.

Loreen slog oss med häpnad med sin ”Euphoria” år 2012, men årets bidrag ”Statement” var fullkomligt ohållbart. Inte särskilt trallbart utan mest ett kaos av blinkande lampor. Jag förstår den politiska bakgrunden med den polskfödda tanten som dunkade på nazister med handväskan, men det gör inte de flesta unga svenskar och det skulle aldrig fungera vid finalen i Kiev. Européer i gemen har inte hört talas om incidenten den 13 april 1985 i Växjö. Det var för 30 år sedan.

Jon Henrik Fjällgrens jojk var visserligen vacker, men den tillhörande svenska, tjatande texten ”Tiden är nu” 23 gånger gör bottennappet fullständigt. Charlotte Perellis halvkvädna neuroser fick den behandling de förtjänade. Bakdörren ut. Som tur är, slapp vi en repris på mellanakten med en familj som kräks i toaletten, som sändes ett år.

Men mellanaktsmusiken brukar vara bra. Att programledningen för Melodifestivalen aldrig lär sig! Det går inte att ha professionellt framställd mellanaktsmusik som är väldigt mycket bättre än tävlingsbidragen, för det får ”artisterna” att framstå som bondtölpar utan talang.

I samma stund Netflix ordnar egen sändningsrätt från European Song Contest bortfaller vårt behov av att se svenska Melodifestivalen helt.

SVT sysslar inte med kunskap, utan det är fräsande TV-kockar, frågeprogram på låg nivå (På spåret, Vem vet mest och det sorgligen misshandlade Fråga Lund) och tramsreportage från Nobelfesten. Ju dummare, desto bättre, tycks det. Sverige ska inte längre vara ett kunskapsland, utan ett bonde-söker-fru-land.

Kalle Anka

tomtens-verkstad

Kalle Anka på julafton håller SVT själva på att demontera genom att ständigt välja kontroversiella julvärdar som olika folkgrupper tycker illa om. De tidigare programledarna Bengt Feldreich och Arne Weise tycks ha gått hem hos alla eftersom de var mysfarbröder som alla kunde tycka om, medan de moderna programledarna bara har bidragit med medialt elände. Vill vi ständigt ha elände på julafton?

Netflix har en serie kallad ”Once upon a Time” som är en fortsättning på precis allt som Disney framställt under åren, utom möjligen Kalle Anka. Annars går det bra att söka på ”Kalle Ankas jul” på Youtube.

TV-nyheter

Förr eller senare tröttnar svenskarna på SVTs vänstervridna nyheter och väljer andra nyhetskällor. Då ska vi inte tala om TV3 och TV4 som är samma dumheter i kvadrat. Det är här som Netflix borde sätta in stöten och skaffa en nyhetstjänst. Sedan är saken biff.

Radio

Samma sak kommer att hända med FM-radion.

De kommersiella radiostationernas oändligt tjatiga spellistor och flummande, fåniga, fnittrande programledare har för länge sedan sjunkit ned till informationsträskets gyttjiga botten.

P4 Radio Stockholm är ungefär likadant, med erbarmligt tjatigt musikval och inte så smarta programledare som hela tiden uppmanar lyssnarna att ringa in och prata om ingenting. Ju enfaldigare, desto bättre. En riktig karlakarl som uttalar sig i P4 ska säga ”jajamen” i minst varannan mening och vill han visa sig riktigt macho drar han till med ”jajjemänsan”, medan kvinnor som intervjuas, håller på att tjata ihjäl lyssnarna med ständiga eeeh, eehm, eähm, eeehmmm. Eeeah verkar ha blivit mode i talspråket.

Ekonyheterna har alltid varit vederhäftighetens högborg, men med nyhetsuppläsare med så grava talfel att man skrattar, faller masken. Är det sådan personalbrist att de måste ha personer som säger ”I Fjankjike utföjde polisen husjannsakan” och ”Den svenska tjuppen jesej till Jio”. Det är inte en dialekt, det är ett olycksfall i arbetet.

Det svärs en hel del också, av både programledare och inringande. Det är shit-fan-ba-typ och småflickor som sitter i studion och kommenterar musik ”A tycker den ä skitbra!” Visserligen rättar de sig själva då och då, men det tycks inte ha någon bestående effekt.

Och om allt annat fallerar, sänder man åtta timmar sport med evigt malande reportrar som rabblar vinster och förluster som alla glömt tio minuter senare. AIK har slagit BIK och CIK förlorade mot DIK 73 gånger och kommer så att göra 84 gånger till. Förlorarlagets kapten får varje gång träda fram och säga att de var bäst trots att motståndarna vann. Doperskan Johaug gråter hit och dit.

Genom att ständigt hänvisa till sin app, sin facebooksida och sina andra digitala tjänster sågar radiostationerna av den gren de sitter på och gräver sin egen grav.

Det är meningslösheter i full blom, som du slipper med Spotify. Hur många låtar har Spotify? Cirka 30 miljoner. Hur många nya låtar matar Spotify in varje dag? Cirka 3000. Hur märks det på P4? Inte alls, för de har sin lista med femton låtar som ska tjatas i månader. Sveriges Radio har världens näst största skivarkiv (efter BBC), vilket nu hotar att mögla bort. P4 agerar som om ABBA bara gjort en enda låt och Adele möjligen två. En låt blir inte bättre för att man tjatar den 200 gånger, men eventuellt kan en viss tillvänjningseffekt infinna sig.

Spotify framstår som ett klart lysande alternativ. Ingen reklam om tveksamma lån utan säkerhet, köksinredning och tjänstebilar, och kemiskt rent från presentatörer som skrattar åt sig själva. Så snart Spotify skaffar en nyhets- och vädertjänst är P3 och P4 dömda till undergång och all musiklyssning lämnar FM-bandet och övergår till mobiltelefonen.

DAB-radion är död. VMA också.

Som tur var lade staten ned planerna på DAB-radio. Svenska folket behövde inte slänga sina FM-radioapparater för att köpa en ny radio med digital tillgång till tio likadana kanaler som redan finns. Förmodligen blir nästa Årets julklapp istället en digitalradio, eftersom de flesta har wifi hemma. Istället för tio radiokanaler får man 5000 strömmade kanaler att välja på från Internet.

megahertz-teracom

Teracom skriver i senaste utgåvan (01/2017) av sin branschtidning ”MHz” att ”Genom att se till att Sveriges Radio P4 når 99,8 procent av befolkningen garanterar vi att viktig information når alla vid allvarliga kriser och påfrestningar i samhället.” För att det ska fungera måste radion vara på. Den vackra drömmen riskerar att gå i kras om lyssnarna kräks på innehållet. Själv är undertecknad rätt så nöjd med VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) via SMS men då är vi inne på mobilnätet igen och inte Teracoms nät.

Skräp

Den enda fördel P4 har kvar är trafiknyheterna, men dem kan man höra på RDS-radio i bilen, som bara släpper fram trafikredaktionen och blockerar allt det övriga skräpet.

Vårt problem är skräp. Visuellt och audiologiskt skräp. Vi överflödas av skräp, falska nyheter, desinformation och pseudovetenskap i TV, radio, tidningar och på Internet och vi betalar för det utan att blinka. Sådant som för länge sedan borde ha sjunkit till informationsoceanens botten och förruttnat i bottenslammet. Men SR och SVT är där med en lång stång och rör upp bottenslammet hela tiden.

Du betalar

Du tycker kanske att det här är ointressant hyckleri, men sanningen är att du betalar för Public Service, oavsett vad du tycker.

Läs mer

Floden av sopor: https://realistklubben.wordpress.com/2012/04/05/ett-guldkorn-da-och-da-i-floden-av-sopor/
Information vill vara fri: https://realistklubben.wordpress.com/2013/07/31/information-vill-vara-fri-ar-den-for-fri/
Melodifestivalen med björnen: https://realistklubben.wordpress.com/2012/01/02/melodifestivalen-dragen-i-smutsen/
Nobelfesten dragen i smutsen, skriven långt före Trump-eran: https://realistklubben.wordpress.com/2012/12/11/nobelyra-en-seger-for-darwinisterna/

6 reaktioner på ”Netflix och Spotifys seger snart total

  1. Jag är för övrigt imponerad av ditt journalistiska driv att faktiskt genomlida träcket för att kunna skriva denna bloggpost. Då jag som gammal fan av Owe Thörnqvist dagen efter festivalbidraget vågade mig leta reda på just hans framträdande konstaterade jag att jag fick nöja mig med att lyssna för klippet var helt osebart. Kameran var inte still i två sekunder i sträck. En mängd meningslösa åkningar som antagligen var tänkta att på något sjukt sätt tillföra fart och fläkt till bidraget fick raka motsatsen.

    P4 och diverse automatstationer går inte alls lyssna på. Det finns fortfarande några spår av kvalitetsinslag på P1 men de drunknar tyvärr bland evighetslånga navelskådande kulturprogram för ett fåtal invigda.

    Gilla

  2. Stackars Owe Thörnquist, honom var det svårt för. Man hörde inte hans röst för det mesta. Men å andra sidan borde han ha fattat att minnet av Varmkorv-boogie inte längre finns kvar hos de röstande. Dagens ungdom har inte hört den, helt enkelt och varmkorvgubbar med låda på magen tillhör en förgången tid. Idag är det inte längre lämpligt med finurliga texter.

    Men kameraåkningarna… Jag fattar inte. Vänta bara, de har inte börjat åka upp och ned ännu.

    Gilla

  3. Det intressanta är att de kommersiella radiostationerna förmodligen bara är, liksom, utskott på Spotify-trädet. De torde inte ha något eget skivarkiv. Något fysiskt behövs inte längre. Det räcker med en mikrofon, en PC, en internetanslutning med en ingång till Teracoms nät. Studion kan vara en garderob. Utesluter man mikrofonen och bara kör förinspelat standardprat, kan radiostationen vara en PC i en bokhylla. Kanske kan man få ett program att mata ut STIM-rapporter automatiskt också, så behöver man aldrig ens vidröra installationen.

    Så här skrev jag 2014, och jag har inte haft anledning att ändra mig: https://realistklubben.wordpress.com/2014/04/02/realistradion/

    Gilla

  4. Pingback: SPAMM – Svenska påtryckargruppen för att mota media | Realistklubben

Lämna en kommentar