Melodifestivalens fram- och baksida

Är Eurovision Song Contest ett fantastiskt spektakel eller bara ett spektakel? Politik är absolut förbjudet under festivalen, men går det att hindra?

Musiken var som vanligt medioker, även om jag får erkänna att jag går och nynnar på ”Undo” då och då.

Låt mig istället först gratulera det danska teamet till en fantastisk ljusshow. Den kommer att bli svår att bräcka för holländarna. Man kan tycka en massa om Melodifestivalen, som att den blir meningslösare för vart år som går, att den borde läggas ned och att omröstningarna inte går rätt till. Men den är nu en gång den europeiska mediabranschens stora glänsande fasad och så länge den inte skadar någon utan fungerar som en liten bit av det klister som håller Europa samman, har den sitt existensberättigande. Ett klister vi behöver mycket mer av, för närvarande.

Låt mig därefter få o-gratulera Sveriges Television till att som vanligt ha valt två absoluta nollor till kommentatorer. SVT har rutin på detta efter nobelfesterna. Visst satt jag i soffan och ilsknade till på de usla bidragen, men mest på de svenska absolut hjärnbefriade kommentatorerna som måste prata sönder absolut allt som de medverkande sade. Vi förstår engelska i det här landet. Sverige är ett modernt land. Även den mest gammalmodige svensk kan begripa landsnamn som ”France”, ”Germany” och ”Ukraine” och begreppet ”points” torde vara allmänt känt. Vi behöver inga pratnödiga ordbajsare.

 

Rysskräcken sprider sig

Man kan notera att rysskräcken sprider sig i Europa, även utan min försorg. Varje gång Ryssland fick röster, buade publiken, och det homofoba Ryssland fick se sig grundligt slaget av en transa. Till och med Ukraina kom före i topplistan. Vad tänderna måste ha gnisslat i Kreml, när man inte kunde hota eller fuska sig till en seger. Homofoba Ryssland, där det är helt OK att slå avvikare på käften på öppen gata, bara man har blankpolerad skalle och tillhör Putins parti.

Titta igenom sändningen från Köpenhamn igen. Noterar du avsaknaden av ryska flaggor i bild? Men det finns gott om regnbågsfärgade prideflaggor.

Vad kan Rysslands motdrag bli? Att gå ur EBU? Den ryske knaspolitikern Vladimir Jirinovskij kokar och menar att det var fel av Sovjet att lämna Österrike efter andra världskriget. ”Vi gjorde ett misstag när vi befriade Österrike. Vi skulle ha stannat kvar.” Användandet av ordet ”vi” visar att han menar att Ryssland och Sovjet är en och samma sak. Vitaly Milonov, en politiker i St. Petersburg har skrivit brev till organisationskommittén i EBU vari han anser att Ryssland ska sluta skicka artister till ESC. Samme man såg också till att neka Conchita Wurst inresetillstånd till Ryssland.

Den ryske parlamentsledamoten, tillika kommunistpartiets sekreterare, Valery Rasjkin har föreslagit att man bör skapa sin egen version av schlagerfestivalen kallad Voice of Eurasia. ”Resultatet från den sista schlagertävlingen gjorde slut på vårt tålamod. Vi måste lämna den här tävlingen. Vi kan inte tolerera denna ändlösa galenskap. Den nya tävlingen kommer att framhäva helt andra värden, och definitivt inte de transsexuella, lesbiska och homosexuella värdena.”

Den ryska befolkningen tyckte annorlunda och röstade in Conchita Wurst på en tredje plats, vilket Vitaly Milonov utdömde som röstfusk. Och han bör ju veta. Ryssarna har en lång historia av riggade folkomröstningar.

Oh, vad vi andra sörjer om Ryssland lämnar festivalen.

Då slipper vi en upprepning av den ryska eurovisonscenen från 2009 med Röda Armén, MiG:ar, rök och stridsvagnar.

Varför utmålas vi i Väst ständigt som degenererade fascister i den ryska propagandan, fast vi är snälla och köper deras gas? Putins proryska separatister målar hakkors på ukrainska byggnader och försöker lura i befolkningen att nazityskland är på väg tillbaka (En kraftfull symbol i Ukraina. Läs om vad nazisterna gjorde i Babij Jar-ravinen i Kiev så förstår du). Det har hållits separatist-”val” i östra Ukraina, utan organiserat väljarregister, med förmärkta valurnor och möjlighet att rösta hur många gånger som helst. Rösterna skulle räknas ”någon dag”. Men det spelar väl ingen roll. Alla är naturligtvis ”för” en separation från Ukraina. Annars finns det en kalasjnikov i närmsta gathörn som kan få dig att tänka om.

 

Annat jag inte heller förstår

Vad är det för fel på Frankrike och Italien? Frankrike kom sist och Italien på 21:a plats. De som brukade vara Europas stora, romantiska schlagernationer. Kan det bero på att efter att de stora artisterna, som Mireille Mathieu och Charles Aznavour gått i pension, finns det bara andra klassens mustaschprydda, hoppande gitarrkliare kvar? Och att vi är trötta på dem?

 

Tingaling!

”Tingaling goes Russia” är fortfarande världens bästa mellanakt, det enda riktigt bra bidraget i Melodifestivalen 2009, som inte ens var ett bidrag.. Tingaling är aktuellare än någonsin: http://blogg.idg.se/realistklubben/2012/01/02/melodifestivalen-dragen-i-smutsen/

Och det var inte jag som hittade på det. Okej?

3 reaktioner på ”Melodifestivalens fram- och baksida

    • Jaha, så jag får inte tycka? Otrevliga åsikter? Jag förstår att det svider. Men flytta till Krim om du gillar statsskicket. Nu har ryska maffian flyttat in. Krimborna har det jättemysigt. Hyllorna i livsmedelsaffärerna gapar tomma och folk viftar med ransoneringskort. Mmmm. Toppen. Mer sånt.

      Nej, förlåt. Jag är så dum.

      Gilla

  1. Pingback: Realistklubben » Dimman kring Putte på väg att skingras - IDG.se - Störst på it-nyheter

Lämna en kommentar