Sista argumentet för DAB-radio föll

DAB-flaskaDAB, bara vatten värt?

Regeringen insåg till sist att DAB, bara ytterligare ett transmissionssätt i raden av befintliga, var överflödigt eftersom det redan finns tio miljoner FM-mottagare i landet

Det fanns egentligen bara ett hållbart tekniskt argument för DAB, nämligen att det inte skulle finnas plats på FM-bandet för fler FM-stationer och att en DAB-sändare med 11 stationer i en MUX skulle kunna öka mångfalden. Det håller inte i praktiken. Om man vill, kan man pressa in betydligt flera radiostationer på FM-bandet än vi har i Stockholm. Låt mig bevisa.

I Stockholm har vi bara 6-8 större FM-stationer* mellan 87,5 och 108 MHz. Det är ett klart slöseri med frekvensutrymme. Titta (lyssna) istället på en världsstad som Vilnius i Litauen. Där får man plats med 29 större FM-radiostationer i stereo, mellan 87,8 och 107,7 MHz och har dessutom hål i frekvensplanen för en närradiostation och fyra vitryska stationer som hörs in över Vilnius-området, utan att de stör varandra det allra minsta. Avståndet mellan dem är 0,4 – 0,6 MHz och alla hörs bra på en liten fickradio med hörlurssladden som antenn.

Bland dem finner vi ett antal internationella stationer, som en station från Moskva (tyvärr, borde förbjudas), Vatikanradion, flera polska stationer och en eller annan vitrysk***. Och så BBC World Service på en egen frekvens. Direktsänt från London, enligt speakern själv. BBC har en viss vana av att sända till länder bakom järnridån. Nu har järnridån flyttat 400 kilometer österut, men en önskan att sprida opartiska nyheter i ryskriskområdena finns kvar. Nu behövs det mer än någonsin. Vi finner också specialstationer för jazz och klassiskt och givetvis rock, rock och rock. Till och med en kanal om vetenskap!

Litauen har sedan länge lämnat den gamla östeuropeiska FM-kanalplanen OIRT mellan 65 och 74 MHz, men har man en radio som är kapabel till det finns ytterligare fem vitryska stationer.

Vi hittar alltså bland annat sex internationella radiostationer som återutsänder i Vilnius. Vad finns det i Stockholm? Fem usla påppstationer som tjatar samma korta spellista dygnet runt, vecka ut och vecka in. Uppblandat med absolut sanslöst babbel om ingenting, bara för att munnarna ska gå, så man inte ska tro att de har dött i studion. BBC sänder då och då något meningsfullt på Utlandsradions frekvens.

Förmodligen hade det varit bättre att låta Spotify ta över rundradion helt och hållet. Vilket Spotify ändå kommer att göra snart om inte verkshöjden på radio ökar drastiskt.

Stockholm är en avkrok. Vilnius är en världsstad. Det är skillnaden. DAB och dess potentiellt utökade kanalantal har inget med mångfalden att göra.

Diversitetsargumentet

Så var det diversitetsargumentet. Visserligen kostar det mera ström att driva 11 FM-sändare än en DAB-sändare med 11 kanaler i en MUX** men om denna enda sändare går sönder, tystnar alla 11 kanalerna. En av dem kunde just då behövas för VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) eller motsvarande. Skulle just din FM-sändare tystna står dig 10 åter. Och skulle alla dessa tystna kan du alltid välja den yttersta redundansen: att lyssna på samma kanal på Internet. Vilket ändå alla kommer att göra förr eller senare, så som alla påppstationer tjatar om att man ska tanka ned deras app och lyssna den vägen. De arbetar ständigt på att koppla bort sig från rundradiomediet med ett evigt tjatande en gång i timmen, om sina appar.

Fast i slutänden tar nog Spotify, Applify och Spruttify över, eftersom man då slipper den eländigt hjärndöda reklamen och de eländigt hjärndöda radiopratarna.

Spotify anger att de matar in cirka 3000 nya låtar varje dag i sitt system, som nu rymmer fler än 30 miljoner låtar. Hur reflekteras det hos Stockholms radiostationer? Inte alls. De tjatar samma 20-25 låtar dygnet runt i flera månader.

Kära FM-stationer: Öka verkshöjden eller gå en långsam död till mötes, kippande efter andan, drunknande i en smetig flod av meningslösheter, uppblandad med klumpar av Svensktoppen. Om du tror att du bottnar i gyttjan, kommer du att finna att du står på ett gungfly av monotont skrik-babblande sportradio, segt som tuggummi.

Läs mer

För kanallista i Vilnius, se: http://radiomap.eu/lt/vilnius

Det ryska bruset: http://techworld.idg.se/2.2524/1.607840/sanningen-om-det-ryska-bruset

Inlägget om skräpfloden: https://realistklubben.wordpress.com/2012/04/05/ett-guldkorn-da-och-da-i-floden-av-sopor/

Fotnoter

*) Det gäller bara stationer som hörs bra över hela staden. Då bortser vi dessutom från religiösa eller andra obskyra närradiostationer med kort räckvidd, och stationer från Uppland som inte hörs ordentligt i hela stockholmsområdet. Långvåg hörs inte i Stockholm heller, fastän radiomap.eu hävdar det. Alla regionala P4-stationer räknas som en, för de utesluter varandra och hörs normalt inte in över de andras regioner.

**) DAB-MUX 12A, 223,936 MHz i stockholmsområdet.

***) Avspeglar befolkningssammansättningen i området.

Lämna en kommentar